Szeresd a párod jó tulajdonságait!

A hozzám forduló pároknál gyakran veszem észre, hogy mennyire egymás negatív tulajdonságaira koncentrálnak. Mintha elfelejtenék, hogy egykor kibe is szerettek bele, hogy mik voltak azok a pozitív tulajdonságok, amik miatt egymást választották.

Pedig, ha egy kapcsolatban egymás tetteinek negatív megítélése válik uralkodóvá, az nem csak a kapcsolat jelenét és jövőjét, de még a múltját is képes megmérgezni. Megfigyeltem, hogy azok a párok, akiknél az ilyen típusú ellenségeskedés válik mindennapossá, hajlamosak átírni a múltjukat, mindazt, amit megismerkedésükkor annyira vonzónak találtak. Beszélgetéseink során gyakran tapasztaltam, hogy az ilyen párok még a legszerelmesebb időszak eseményeit is negatív, félresikerült epizódokként idézték fel.

Az ilyen magatartás pedig a párkapcsolat számára nagy veszélyt hordoz, mert ha az egyik fél kizárólag párja hibáira koncentrál, előbb-utóbb képtelen lesz észrevenni annak pozitív tetteit, és ez a kapcsolat elkerülhetetlen csődjéhez vezethet.

Tanácsadásaim során az ilyen pároknak azt a feladatot szoktam adni, hogy tegyenek minden nap pozitív gesztusokat a másik felé, de erre ne hívják fel a másik figyelmét, majd a következő találkozásunkkor számoljanak be mindketten arról, hogy tapasztaltak-e párjuk részéről bármilyen pozitív megnyilvánulást. Az esetek zömében a párok maximum 50%-át veszik észre mindannak, amit társuk igyekezett pozitív gesztusként megtenni.

De mire is jó, ha társunk pozitív tulajdonságaira koncentrálunk?

John M. Gottmann amerikai pszichológus szerint „A házastársadról és házasságodról kialakított, alapvetően pozitív vélemény a legerősebb védőbástyának szokott bizonyulni a nehéz időkben.”

Ha a párunk pozitív tulajdonságaira koncentrálunk, és nem hagyjuk, hogy átvegyék az uralmat a negatív érzések, meg tudjuk őrizni az iránta érzett szeretetet és tiszteletet.

A szeretet és tisztelet érzése pedig csodálatos hatással van a konfliktusainkra.

Ugyanis ha tisztelem a páromat, kisebb valószínűséggel fogok durván viselkedni vele nézeteltérések esetén, továbbá kevésbé fogom feltételezni róla, hogy egészen biztosan rosszat akar nekem.

Sok pár úgy fogalmaz, hogy erőltetettnek tűnik számára, hogy a másik pozitív tulajdonságaira figyeljen, és még meg is dicsérje azokat. Nekem meggyőződésem, hogy ez nem erőltetett, inkább sokak számára szokatlan. Sajnos társas kapcsolatainkban is szeretjük előbb észrevenni a másik hibáit, mint az erényeit, és a dicséret sokak számára gyanús viselkedés (biztos akar tőlem valamit). Pedig érdemes rászokni!

Olyan tulajdonságokra és cselekedetekre kell figyelni, amelyeket értékelni tudunk a másikban, aztán fontos ezt a másik tudtára is adni!

Erre jó gyakorlat például, ha minden nap felírunk egy dolgot, amelyet nagyra értékelünk a másikban, majd minden hétvégén ezt felolvassuk egymásnak.