Hűtlenség

Mit tegyek, megcsalt a párom? Néhány tanács, mely esetleg segíthet a földindulás után a normális élethez való visszatalálásban.

Mediátorként nagyon sokszor szembesülök megcsalt párok küzdelmeivel, ahogyan a hűtlenséget igyekeznek feldolgozni. Természetesen nincs két egyforma kapcsolat, és a megcsalás felfedezését követő első napok tele vannak drámai érzelmekkel, melyek percről percre változnak.” Vajon képes ezt a drámát a kapcsolat túlélni- egyáltalán élje túl? Képes leszek valaha ismét megbízni- és egyáltalán meg akarok bízni? Mit jelent ez az egész, és hogy jutott idáig a kapcsolatunk? ” Ezeket a kérdéseket nehéz a csalódottság utáni felfokozott érzelmi állapotban megválaszolni. Időre, és a helyzet elmélyült analízisére van szükség. Néhány tanács, mely esetleg segíthet a földindulás után a normális élethez való visszatalálásban.

1) Mérjed fel az alapvető fizikai szükségleteidet!

Ha a kenyértörés a létbiztonságot is veszélyezteti, gondold át, van hely ahol háborítatlanul lehajthatod a fejedet? Vannak olyan barátok, akik bizton melletted állnak és támogatnak, ha pároddal úgy döntötök, hogy egy kis távolságot szeretnétek egymástól biztosítani? Vannak gyermekek, akikről gondoskodni kell, úgy, hogy a helyzet ne váljon számukra is kínzóvá? Minél inkább összefonódott egy pár élete, annál több megfontolást, és szervezési józanságot igényel a mindennapok stabilitásának megőrzése.

2) Mozgósítsd a küzdőképességedet!

Habár valószínűleg még nem vagy felkészülve arra, hogy komoly döntéseket hozz, mégis el kell kezdeni egy tervet kidolgozni arra, hogy hogyan gyógyítsd be a sebeket. Ez olyan mindennapi dolgokat jelent, hogy aludj, amikor csak tudsz, menj friss levegőre olyan gyakran, ahogy csak tudsz, edz, ahányszor csak tudsz, vedd számba azokat a barátokat, akikkel szívesen megosztanád a jelenlegi helyzetet. Szóval a lelki káosz ellenére találj időt arra, hogy olyan dolgokat tegyél, amelyek általában segítenek, hogy jobban érezd magadat - mint torna, séta, napozás wellness stb. Ne úgy tekints erre az időszakra, mint amin gyorsan túl kell lenni, hanem ami azt követeli, hogy jobban figyelj önmagadra!

3) Tervezzd meg, hogyan legjobb kommunikálni a helyzetet!

Választhatod, hogy a közös együttlétek veszekedéssel, sírással telnek, vagy inkább némaságba burkolózol. Bárhogy is teszel, a lényeg hogy az a te, megfontolt döntésed legyen, hogy ne engedd magad kényszeríteni a beszélgetésre, vagy némaságra.

Megvárod, amíg megnyugszol, és majd akkor kezdeményezel egy beszélgetést? Vagy a dolgot inkább egy terapeutával beszélnéd meg? Vagy egy semleges helyszínen tudnád a pároddal tisztázni, hogyan tervezzétek a következő heteket? Most van az ideje annak, hogy bármelyik megoldást is válasszad, azt higgadtan kommunikáld, és következetesen ragaszkodj is hozzá. A manőverezések, és csatározások hosszú távon nem célra vezetőek

4) Vedd számba a biztos támogatóakat.

Az egyik legszörnyűbb része a megcsalás utáni kezdeteknek az elhagyatottság, a magányosság érzése. Erről vagy nem szívesen beszélünk, vagy legszívesebbem mindenkinek panaszkodnánk, még ha tudjuk is, hogy ezt nem szabad. Okosan döntsél! Hogy kinek mit mondunk el az nagyon személyes dolog, és a döntésünk megfontolt kell, legyen. Annak a barátnak érdemes megnyílni, aki biztosan nem fordítja ellenünk a történetünket, és aki érzelmileg támogatni képes. Fontos, hogy a helyzet részletezésénél ne a harag vezessen, mert ez visszaüthet, ha később a kapcsolat rendbe hozatala mellett döntenél.

5) Kerüld az elhamarkodott döntést

Ahogy kerülni kell, hogy a történteket dühtől vezérelve meséld el, azt is legalább olyan fontos elkerülni, hogy a következő lépéseket elhamarkodottan tervezd meg. Természetesen van, hogy a megcsalás a kapcsolat végét jelenti, és ezen nincs mit változtatni. Ha azonban a kapcsolat hosszabb távú, és mélyebb, érdemes a történet kezdetén kevésbé fehéren feketén lefesteni magad számára a helyzetet.

6) Ne forralj bosszút.

Amikor mélyen megsértenek, hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy vissza kell támadjunk. Ez olyan, mint amikor fizikai inzultus ér, ösztönösen vissza karunk ütni. Érzelmileg hasonlót érzünk, megpróbáljuk megtorolni a minket ért csapást úgy, hogy igazán fájjon annak a személynek, akit a megcsalásig amúgy nagyon szerettünk. Érdemes egy mély levegőt venni, mielőtt olyan dologra ragadtatjuk magunkat, amit később nagyon megbánunk. Gondoljunk egy pár hónappal előbbre, és mérlegeljük, hogy a mostani döntésünk akkor vajon jóvátehetetlen kárnak bizonyulna-e.

7) Ne hidd, hogy ismered a teljes történetet, amíg valóban nem ismered meg. Ne vonj le elhamarkodott következtetéseket.

Ha szóbeszédet, pletykát hallasz arról, hogy párod megcsalt, lehetséges, hogy túlságosan elhamarkodottan, a legnagyobb katasztrófát fogod feltételezni. Másrészről lehetséges, hogy amikor a pároddal beszélni próbálsz erről, ő minimalizálni fogja a megcsalás jelentőségét, vagy tagadni fog. Mindenképpen érdemes a tényeket elkülöníteni a találgatásoktól, vagy feltételezésektől ebben a fázisban. Ez esetben is a józanság a legfontosabb. Hagyatkozhatunk ugyan az ösztönös megérzésünkre, de fontos, hogy ne mossuk össze a kézenfekvő tényekkel.

8) Légy óvatos a közösségi médiával

Harminc évvel ezelőttnem jelentett gondot, hogy a kapcsolati státuszunkat hogyan, és kinek a számára tegyük publikussá. A Facebook, vagy Instagram korában ez is gondos megfontolást igényel. Bármennyire is késztetést érezhetünk arra, hogy a lelkünkben tomboló vihart széles körben megosszuk, ez egyáltalán nem szerencsés. Sokan sajnálták utólag, hogy túl gyorsan, túl sok részletét megosztották párkapcsolatuk nehéz időszakának. Különösen, ha párjukkal közös barátaik voltak. Ugyanakkor az sem túl bölcs dolog, ha úgy teszünk, mintha semmi sem történt volna, és továbbra is boldog fotókat posztolunk. Érdemes megfontolni, hogy egy időre szüneteltjük a közösségi médián való aktivitásunkat, és nem aggódunk azon, hogy milyen képet festünk magunkról a nyilvánosság előtt.

Foglalj időpontot online!