Empátia

Amikor úgy érezzük, hogy a párunk nem ért meg minket, valójában az empátia hiányát érezzük. De hogyan is lehetünk empatikusak?

Érezte már úgy, hogy magányos a párkapcsolatában? Hogy egyedül van a problémáival, gondjaival?

Előfordult már Önnel, hogy a munkahelyén megbántották, és amikor este rosszkedvűen hazaért, és az arcára volt írva a bánat, a párja ezt észre sem vette?
Vagy amikor egy olyan problémát mesélt el a párjának, ami Önt érzelmileg megviselte, a párja csak annyit mondott: „Már megint hisztizel”?
Vagy egy másik hasonló esetben, ha a párja meg is hallgatta, elkezdte Önt hibáztatni, kioktatni, vagy jó tanácsokat adni?
Ezekben az esetekben mind-mind azt érezzük, hogy egyedül vagyunk, magunkra maradunk a problémánkkal. Úgy érezzük, hogy a párunk nem ért meg minket.
Valójában, amit ilyenkor hiányolunk az az empátia.

Az empátia az, amikor a másik érzékenységet mutat lelki állapotunk iránt, amikor BELEÉLI magát a mi helyzetünkbe, és EGYÜTT érez velünk.

Azonban egy kapcsolatban, minden dologhoz mindkét félre szükség van. Empátiát mutatni csak olyan valaki iránt lehet, aki az együttérzésre nyitott.

Fontos, hogy aki együttérzésre vágyik, az képes is legyen kimutatni ezt a vágyat.

- Van, aki úgy érzi, hogy nem engedheti meg magának, hogy a másik gyengének lássa.
- Van, aki magának sem ismeri be, hogy problémája van.
- Van, aki csak úgy tudja megfogalmazni az érzéseit, hogy duzzog, vagy kritizálja közben a másikat.

Azonban így nehezen válthatunk ki empátiát a partnerünkből. Fontos, hogy a másik kritizálása nélkül merjük elmondani, hogy mi fáj nekünk, hogy merjünk az érzéseinkről beszélni.

Hogyan lehetünk empatikusak?

- Csendben hallgassuk végig a párunkat. Ne tegyünk fel kérdéseket, ne szakítsuk félbe.
- A másik érzéseire figyeljünk, ne a tartalomra.
- Ne ítélkezzünk! Egyszerűen csak fogalmazzuk meg, amit látunk rajta: „Látom rajtad, hogy szomorú vagy. Értem, hogy ideges vagy.”

Vagy egyszerűen mondjuk azt „Fogalmam sincs, hogy mit mondjak, de örülök, hogy elmesélted.”

- Legvégül azzal mutathatjuk ki legőszintébben a párunknak, hogy nincsen egyedül, ha megöleljük, vagy megfogjuk a kezét.

Ne sajnáljuk az időt, egymás megértő meghallgatására!

Ha külső segítőre van szüksége, forduljon hozzám bizalommal!

Foglalj időpontot online!